zondag 13 april 2008

101 Airborne Division neemt bevel Regionaal Commando Oost over als CJTF-101

Op dag 101 van 2008 is het hoofdkwartier van de 101 Airborne Division (Air Assault) officieel de Combined Joint Task Force-101 (CJTF-101) geworden. Daarmee is donderdag het Regionaal Commando Oost van de ISAF overgenomen van de 82nd Airborne Division dat CJTF-82 leidde.

Generaal-majoor Jeffrey Schloesser, de commandant van de Amerikaanse 101st Airborne en CJTF-101, prees het 82nd Airborne voor hun effectieve dienst gedurende de afgelopen 15 maanden om het leven van Afghanen te verbeteren en beloofde deze opdracht voort te zetten.

Schloesser zei in een verklaring van de ISAF dat hij “belooft samen te werken met onze Coalitie en Afghaanse partners om een sterke regering op te bouwen in de Islamitische Republiek Afghanistan en de levensstandaard voor de bevolking te verbeteren”.

Hij zei verder dat er sinds het Taliban-tijdperk 8.000 scholen en 140.000 meer leraren waren gekomen. Ongeveer 70 procent van de meisjes en 97 procent van de jongens in het RC-Oost hebben nu toegang tot onderwijs dat door de regering wordt gesubsidieerd.

Schloesser volgt generaal-majoor David M. Rodriguez, commandant van de 82nd Airborne Division op, die zijn thuisbasis heeft in het Amerikaanse Fort Bragg in de staat North Carolina.

Het RC-East bestaat uit 14 provincies in het oosten van Afghanistan, waarvan er zeven aan buurland Pakistan grenzen.

De overdracht is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de twee beroemde luchtlandingsdivisies elkaar aflossen op het slagveld.

De 101st Airborne Division, die bekend staat onder de naam de “Screaming Eagles,” is gelegerd in Fort Campbell in de staat Kentucky.

Ongeveer 7.200 soldaten van het hoofdkwartier van de divisie, de 4th Brigade Combat Team, 101st Combat Aviation Brigade en de 101st Sustainment Brigade dienen nu in Afghanistan als onderdeel van de CJTF-101.

De 1st, 2nd and 3rd Brigade Combat Teams zijn momenteel gestationeerd in Irak.

De missie van de NAVO-ISAF is verdeeld over 5 Regionale Commando Centra. Dit zijn naast “Oost” de centra Noord, West, Zuid en Capital.

Onder het RC-Oost vallen de provincies Ghazni, Wardak, Bamiyan, Parwan, Logar, Paktika, Paktia, Khost, Nangarhar, Kunar, Nuristan, Laghman, Kapisa en Panjshir.

Tot het RC-Oost behoren naast troepen uit de Verenigde Staten onder meer eenheden uit Polen, Tsjechiƫ, Turkije en Nieuw-Zeeland.