dinsdag 28 februari 2012

NAVO-ISAF Regionaal Commando Oost-Afghanistan

Generaal-majoor Daniel B. Alyn (foto: US Army)
Het Regionaal Commando Oost (Regional Command East/RC-E) is een van de zes regio’s waarin de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO Afghanistan heeft ingedeeld.

- Update: Op 19 april 2012 heeft de Amerikaanse generaal-majoor William C. Mayville het commando over het Regionaal Commando Oost overgenomen van zijn Amerikaans ranggenoot Daniel B. Alyn.

Op de luchtmachtbasis Bagram nam ook de 1st Infantry Division het commando over van de 1st Cavalry Division, die terugkeert naar de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in de staat Texas na een tour van een jaar in Afghanistan. -


De Regio Oost wordt geleid door de Verenigde Staten. De bevelhebber over de regio is de Amerikaanse generaal-majoor Daniel B. Allyn. (Afgelost op 19 april 2012 door generaal-majoor William C. Mayville).

Volgens cijfers van de ISAF zijn momenteel 30.150 coalitietroepen, uit 13 landen, en 850 burgers gestationeerd in het Regionaal Commando Oost.

Het hoofdkwartier van de regio is gevestigd in Bagram in de provincie Parwan.

Het RC-East bestaat uit 14 provincies, waarvan er zeven aan buurland Pakistan grenzen.

Provincies
Onder het RC-Oost vallen de provincies Ghazni, Wardak, Bamiyan, Parwan, Logar, Paktika, Paktia, Khost, Nangarhar, Kunar, Nuristan, Laghman, Kapisa en Panjshir.

Deelnemende landen
Tot het RC-Oost behoren naast troepen uit de Verenigde Staten eenheden uit de NAVO-landen Polen, Tsjechië en Turkije,

Uit de niet-NAVO-landen die deelnemen aan de ISAF-missie in Afghanistan zijn er manschappen uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.

Provinciale Reconstructie Teams
Het Regionaal Commando Oost-Afghanistan telt 13 provincies waar een Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de ISAF is gevestigd.

De Verenigde Staten leiden de Provinciale Reconstructie Teams in de provincies Kapisa, Khost, Kunar, Laghman, Nangarhar, Paktika, Paktia en Panjshir.

Tsjechië leidt de provincie Logar, Polen leidt Ghazni met steun van de VS, Nieuw Zeeland leidt Bamyan, de VS leidt met steun van Frankrijk Kapisa, Zuid-Korea leidt Parwan, Turkije leidt Wardak.

Andere ISAF-regio's
De andere 5 Regionale Commando Centra van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan zijn Noord, West, Zuidwest, Zuid en Capital.